Stamboom
familie Zwysen - Schaumans
 

Deze pagina wordt niet meer aangepast vanaf maart 2018. Ze verhuist binnenkort naar
erik.zwysen.be

 


Omhoog • Zwijsen • Schaumans • Habran • Dockx
 

index sitemap advanced

site search by freefind


 


Inhoud

Op deze website werk ik aan 4 stambomen vanaf mijn 4 grootouders naar vorige generaties : langs vaderszijde zijn dit Johan A. Zwijsen en Elise Habran, langs moederszijde Leo Schaumans en Marie Louise Dockx.
Vanaf de inleidende pagina kan je hun (en mijn) voorouders terugvinden. Deze pagina's werden gegenereerd met het stamboomprogramma Aldfaer.

In principe beperk ik mezelf  momenteel tot het online zetten
(a) van de gezinnen van mijn voorouders
(b) in beperkte mate van gegevens over geboortes, huwelijken en overlijdens van personen met dezelfde familienaam en uit dezelfde gemeente of regio van mijn voorouders : dit gebeurt via de rubriek "verwante families".

 

 
 

 

Bronnen voor het stamboomonderzoek


Vertrekpunt voor het opmaken van de stamboom is het familiearchief. Daarnaast verzamel ik gegevens vooral in het Rijksarchief.
Waar ik gebruik maak van andere dan bevolkingsarchieven, vermeld ik dat op de betreffende pagina.

De Belgische gegevens
in de kwartierstaten en in de gezinssamenstellingen  zijn door mezelf nagekeken en geverifieerd aan de hand van de bevolkingsregisters in het Rijksarchief  : met name in de aktes van de Burgerlijke Stand ; of in de parochieregisters, voor de periode van voor het instellen van de Burgerlijke Stand.  In dit laatste geval vind je de oorspronkelijke, meestal Latijnse vorm van de namen.
De gegevens in de rubriek "verwante families" zijn eveneens afkomstig van het Rijksarchief : ze komen voort uit de alfabetische Tafels op Dopen, Trouwen en Begrafenissen die in de 19e eeuw zijn opgesteld op basis van de parochieregisters. De namen zijn daarom meestal in het Frans weergegeven, tenzij waar ik de oorspronkelijke aktes zelf heb gecontroleerd.

De Nederlandse gegevens
die ik opnam stelde ik samen aan de hand van het familiearchief en van twee bronnen die op het Internet te raadplegen zijn of waren. Deze laatste gegevens onderwerp ik wel aan een aantal toetsen, maar zijn tot hiertoe meestal niet door mijzelf geverifieerd aan de hand van de oorspronkelijke aktes.  De bedoelde bronnen zijn :

  • Voor de gegevens van de Burgerlijke Stand, het genealogisch zoekprogramma van het Rijksarchief, Genlias.
  • Voor oudere gegevens, diverse archieven die gebruik maken van het systeem Isis, en vooral  het Brabants Historisch Informatiecentrum.
     

Sites van andere genealogen
die een belangrijke aanvulling zijn op de gegevens die je hier vindt, zijn op de betreffende pagina terug te vinden. Andere sites leiden me soms naar de regio waar ik mijn familieleden moet gaan zoeken. Die sites kan je altijd terugvinden via een zoekmachine zoals bv. Google.

Andere bronnen raadpleegbaar op Internet
waarvan ik gebruik maak om mezelf in het onderzoek te oriŽnteren. Eťn kan ik moeilijk onvermeld laten, omdat ze een schat aan informatie bevat. Dat is de verzameling van Hein Vera en Herman de Wit van digitale bronwerkingen in Nederland en BelgiŽ.
 

 

De website Genlias is niet langer beschikbaar. Ze werd vervangen door WieWasWie.

 

Gegevens gebruiken


Wie de gegevens wil gebruiken als startpunt of aanvulling voor eigen onderzoek, kan ze best zelf ook nachecken. Dit geldt voor de gegevens die voortkomen uit de reeds genoemde Tafels, maar ook in Genlias en Isis sluipen al eens vergissingen. Daaraan kunnen natuurlijk ook vergissingen van mezelf  toegevoegd zijn.

 

 
 

© Erik Zwysen, 5 juli 2003
laatste aanpassing 03 maart 2018